Tasak kuchenny w formie lisa, Polska, XIX w.
Na dzisiejszy eksponat wybraliśmy kolejny z działu gastronomii – tasak kuchenny o bardzo ciekawym kształcie, a mianowicie kształcie lisa.
Według staropolskich zwyczajów domowa kuchnia musiała być bardzo dobrze wyposażona, asortyment kuchenny musiał być szeroki, a ilość sprzętów zależała od ilości prac koniecznych do wykonania posiłku. W dawnych kuchniach m.in. ubijano drób, oprawiano zwierzynę, przygotowywano sery i warzono piwo.
Najstarsze książki kucharskie pełne są informacji co było potrzebne kucharzowi i jego pomocnikom, zatem lista potrzebnych sprzętów i akcesoriów jest spora: stoły, kloce, topory i noże do porcjowania, tasaki, wieszadła, kadzie i cebrzyki na wodę, chochle, tarki i wiele, wiele innych. Ponadto pamiętać trzeba również o konieczności posiadania w dawnej kuchni pomocników m.in. rzeźników czy piekarzy.