Sitko do herbaty


Eksponat tygodnia:
Sitko do herbaty, Polska, 1856 r.
 
Dzisiaj przedstawiamy eksponat z działu gastronomii, czyli sitko do herbaty, wykonane ze srebra przez polskiego złotnika Karola Filipa Malcza.
Karol Malcz był jednym z najwybitniejszych złotników w Polsce w XIX w. W latach 1818-1827 praktykował w warsztatach za granicą a po powrocie do Warszawy wykonał sztukę majsterską i otworzył własną pracownię oraz sklep. Wyrabiał srebrne tace, patery, cukiernice, solniczki i inne naczynia stołowe, imbryki do herbaty, dzbanuszki, lichtarze, sztućce itp. Formy jak i wzory do rycia i cyzelowania projektował sam, najczęściej w stylu późnoklasycystycznym. Jego wyroby są sygnowane cechą „Malcz” (pisaną kursywą) i znakiem firmowym w formie kotwicy w owalu.
Herbata do Polski dotarła z Francji w XVII w., a jej spopularyzowanie wywołało zmiany w wyposażeniu kuchni, pojawiła się nagła potrzeba posiadania czajników do gotowania wody, srebrnych puszek do przechowywania, filiżanek, łyżeczek czy sitek do cedzenia fusów.