Maszynka do kręcenia lodów


Maszynka do kręcenia lodów firmy „Ideal”, Olkusz, poł. XX w.
 
Na dzisiejszy eksponat tygodnia wybraliśmy kolejny z działu gastronomii – maszynkę do lodów przeznaczoną do użytku domowego.
Maszynka składa się z dwóch pojemników wkładanych jeden do drugiego, mieszacza, pokrywy z kołem zębatym oraz korby, która wprawiała ów mieszacz w ruch. Większy pojemnik to drewniany kubeł, na którego dnie zamontowano metalowe wgłębienie, w którym umieszczano kolejny pojemnik, niewielką puszkę z ocynkowanej blachy. W zamykanej puszce umieszczano mieszacz, który z kolei napędzany był korbką. Wszystkie elementy maszynki muszą być starannie zamocowane, by urządzenie mogło poprawnie działać.
Aby sporządzić lody, należało napełnić puszkę masą na lody, pustą przestrzeń pomiędzy puszką, a ścianami kubła, zapełnić drobno potłuczonym lodem zmieszanym z gruba solą kamienną. Następnie szybko, ale równomiernie kręcić korbą tak długo, aż dalszy ruch maszynki staje się utrudniony. Po wyrobieniu lodów, puszkę należało pozostawić w kuble, a następnie całą maszynkę postawić w chłodnym miejscu na 1 – 2 godziny.