Forma sprężynowa do wycinania albertów


Forma sprężynowa do wycinania albertów, Warszawa, XIX w.
 
Dzisiaj przedstawiamy kolejny eksponat, który odnajdziemy w naszym dziale gastronomii, jest to forma do wycinana albertów.
Forma jak forma, jej sygnatura „A. Blikle” świadczy o tym, że za jej pomocą wycinano ciastka w jednej z najstarszych cukierni w Warszawie.
Antoni Kazimierz Blikle, Polak z rodziny szwajcarskich emigrantów otworzył swoją cukiernię i kawiarnię przy Nowym Świecie, w 1869 r. Początkowo cukiernia było tylko jedną z wielu, która niczym nie wyróżniała się wśród innych podobnych miejsc, ale z czasem wyrobiła sobie markę i stała się popularna wśród warszawiaków. Przez kolejne lata firma przechodziła w ręce kolejnego pokolenia, budynek został zniszczony podczas powstania warszawskiego, a odbudowania kamienicy i marki przedsiębiorstwa podjął się wnuk Antoniego Kazimierza – Jerzy Blikle. Firma A. Blikle do niedawna funkcjonowała w tym samym miejscu, oferując swoje wypieki.
A alberty (albertynki, albertki) – to okrągłe ciasteczka z motywami bożonarodzeniowymi.