Starodruk: Compendium ferculorum Compendium ferculorum, albo zebranie potraw, Czerniecki Stanisław, Kraków, 1753 r.
„Compendium ferculorum, albo zebranie potraw” to pierwsza zachowana polska książka kucharska. Autor, Stanisław Czerniecki był cenionym pisarzem, ale też kuchmistrzem wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego.
Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy, w części pierwszej opisano potrawy z mięsa, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia natomiast część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne. Rozdział trzeci poświęcony jest gotowaniu nie tylko potraw mlecznych, ale i przyrządzaniu pasztetów, tortów i ciast.
Autor napisał dzieło dzięki swemu doświadczeniu, czego możemy się dowiedzieć z przedmowy do czytelnika. Dodatkowo w książce znajdziemy dedykację dla Heleny Tekli Lubomirskiej, żony Aleksandra Michała, u którego służył Czerniecki.